Hrvatska se zavolontirala!

Hrvatska volontira 2023. okupila je oko 110 organizatora volontiranja koji su u mnogim gradovima mjestima proveli više od 150 volonterskih aktivnosit i uključili nekoliko tisuća građana – volontera.

Ove godine našu smo manifestaciju povezali s UN-ovih 17 globalnih ciljeva održivog razvoja, a proveli smo ju u partnerstvu s Odrazom – Održivi razvoj zajednice i Hrvatskom mrežom za beskućnike, uz regionalne i lokalne volonterske centre i brojne organizatore volontiranja.

Volonterke i volonteri su se uključili u uistinu raznolike i šarolike aktivnosti, edukativne i kreativne radionice usmjerene raznim skupinama građana, uredili su prostorije i okoliš organizacija, pružali socijalne usluge, proveli aktivnosti usmjerene ranjivim skupinama, pružali ruku međugeneracijske solidarnosti, izrađivali razne rukotvorine, brinuli o životinjama, proveli akcije zaštite okoliša, brinuli o mentalnom zdravlju, volontirali u kulturi i sportu...

Ukazali su nam da su baš oni promicatelji promjena u načinu razmišljanja podizanjem svijesti ili zagovaranjem tih promjena i inspiriranjem drugih te su prepoznati kao ključni dionici za postizanje 17 globalnih ciljeva održivog razvoja. Održavanjem manifestacije i okupljanjem velikog broja organizacija i volontera, želimo istaknuti značaj volontiranja kojim se postižu ciljevi održivog razvoja i kojim oživljavamo najplemenitije težnje čovječanstva – težnju za mirom, slobodom, mogućnostima, sigurnošću i pravdom.

Podsjećamo da se volontiranje odvija cijelu godinu, upoznajte svoje sugrađane i prepoznajte njihove potrebe, učinite nešto dobro i pritom se zabavite, dijelite i učite nova znanja i vještine. Možete se javiti svojem najbližem volonterskom centru i pronaći aktivnosti za sebe! Kontakti volonterskih centara u Hrvatskoj dostupni su na web stranici Hrvatskog centra za razvoj volonterstva: www.hcrv.hr/centri-heading/mapa, a pozivamo vas i da se registirate u Volonteku i odaberete aktivnosti koje vas inspiriraju: https://volonteka.hr/.

Hrvatski centar za razvoj volonterstva zahvaljuje svima koji su se uključili u aktivnosti manifestacije Hrvatska volontira ali i u volontiranje tijekom cijele godine, hvala što ste tu!

Također, izražavamo zahvalnost svima koji su se ove godine uključili u saniranje štete uzrokovane poplavama u Hrvatskoj, a koji su i inače tu u kriznim situacijama.

Detaljan izvještaj o aktivnostima provedenima u sklopu manifestacije Hrvatska volontira bit će dostupan javnosti početkom srpnja.

Kampanju je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Tekst pripremio: Hrvatski centar za razvoj volonterstva


Rad volonterskog servisa financijski je podržan od strane Europske unije kroz Europski socijalni fonda u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.
Program volonterskog centra (su)financiran od strane Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.


Mreža udruga Zagor
Trg svete Jelene 6
49210 Zabok
Tel.: 049.222.635
Mob.: 091.222.6350
mreza@zagor.info, www.zagor.info
volontirajmo@zagor.info
volontirajmo.zagor.info
F: VolontirAJMO, T: @zagorinfo

 

Radno vrijeme:

Vrijeme za rad s korisnicima je svaki radni dan od 9 do 14 sati i prema dogovoru.

Mreža udruga Zagor je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge