Završava još jedna godina provedbe projekta usmjerenog odgoju za volontiranje

Posljednjim danom u mjesecu kolovozu, završava još jedna godina provedbe projekta #zavolontirAJMOse.

Projekt omogućava sustavnu i kontinuiranu podršku odgojno-obrazovnim ustanovama u razvoju i provedbi odgoja za volontiranje, osnaživanjem kapaciteta ustanova i njezinih školskih volontera, te pokretanjem konkretnih volonterskih aktivnosti u zajednici. Projekt doprinosi aktiviranju i osnaživanju potencijala volonterstva za demokratski i društveni razvoj, te jačanju civilnoga društva kao pokretača aktivnog građanstva na području županije.

Tijekom siječnja i veljače za učenike i učenice osnovnih škola, partnerica na projektu, održane su po dvije radionice na temu odgoj za volontiranje, ukupno 10 radionica, na kojima je sudjelovalo 87 učenika i učenica. Na radionicama su učili o volontiranju, tko je volonter a tko može biti organizator volontiranja, gdje mogu volontirati i na kojim aktivnostima te su planirali i osmišljavali provedbu volonterskih aktivnosti koje će u provesti u školama. Kroz radionice im je približena tema volontiranja i odgoja za volontiranje, prikazane su dobrobiti volontiranja te su potaknuti na promišljanje i uključivanje u volonterske aktivnosti u svojim zajednicama.

Nakon održanih radionica, provedeno je 10 volonterskih akcija u osnovnim školama u koje je bilo uključeno 177 volontera. Akcije su bile razne, od ekoloških akcija, akcija uređenja učionica i uređenja kutka za odmor, druženja učenika sa drugim učenicima i vrtićancima. Provedena je i volonterska akcija u lokalnoj zajednici, u Desiniću, u suradnji sa Društvom „Naša djeca“ Desinić. Volonteri su uredili vanjski prostor te su posadili vanjsko bilje i razno cvijeće kako bi boravak svima učinili ugodnijim, a u akciju se uključilo 14 volontera.

Tijekom projekta proveden je i likovno/literarni natječaj „Dobro biram – Volontiram!“ kojem je cilj bio prikazati pozitivna iskustava volontiranja i odgoja za volontiranje, razloge volontiranja te značaj volontiranja za djecu i mlade. Na natječaj je pristiglo, ukupno 80 rada, 36 literarna i 44 likovna rada. Oformljen je stručni žiri koji je izabrao ukupno 9 najbolja rada, a koji su nagrađeni simboličnim nagradama na završnoj konferenciji koja je bila održana u lipnju u Zaboku.

Na konferenciji su škole predstavile svoju povijest volontiranja, te što su sve kroz ovogodišnje volonterske akcije napravile i što će još napraviti. Nakon predstavljanja, dodijeljene su nagrade učenicima/cama čiji su radovi nagrađeni na likovno/literarnom natječaju. Na natječaju je sudjelovalo 8 osnovnih škola s područja županije. Učenici i učenice su u svojim radovima kroz priče i primjere dali kratki opis pozitivnih iskustva prilikom volontiranja i kako su svojim volontiranjem doprinijeli razvoju svoje lokalne zajednice.  Izrađen je katalog svih pristiglih radova, a koji je otisnut te podijeljen sudionicima konferencije, školama i široj javnosti u svrhu promocije volonterstva i projekta, te je isti objavljen i u online verziji https://www.zagor.info/Cms_Data/Contents/ZagorInfo/Folders/Dokumenti/~contents/GZDJFF4QQ3WM4GEP/Katalog_-Dobro-biram-Volontiram-2023-.pdf.

Ovakve aktivnosti omogućuju razvoj volonterstva kod djece i mladih, uče ih od rane dobi o koristima volontiranja, potiču senzibilizaciju djece prema svojim vršnjacima i osobama s posebnim potrebama, te poboljšavaju njihovu kvalitetu života od rane dobi. Projektne aktivnosti promiču jednakost, socijalnu uključenost, kreativnost kod djece i mladih, uče ih kako mogu biti aktivni građani svoje zajednice. Projektne aktivnosti omogućuju unapređenje kvalitete života djece i mladih u lokalnim zajednicama, ruralnim i slabije razvijenim sredinama. Što ranije uključivanje djece i mladih u odgoj za volontiranje doprinijet će stvaranju percepcije volonterstva kao društveno korisnim, te kako je nastala dobrobit višestruka, gdje zajednica i pojedinac dobivaju i doprinose pozitivnim društvenim promjenama.

Projekt #zavolontirAJMOse provodi Mreža udruga Zagor u partnerstvu s Osnovnom školom Ksavera Šandora Gjalskog Zabok, Osnovnom školom Bedekovčina, Osnovnom školom Đure Prejca Desinić, Osnovnom školom Ante Kovačića Zlatar, Osnovnom školom Franje Horvata Kiša i Krapinsko-zagorskom županijom. Projekt financira Ministarstvo znanosti i obrazovanja u okviru izvaninstitucionalnoga odgoja i obrazovanja, a sufinancira Krapinsko-zagorska županija. Ukupna vrijednost projekta iznosi 15.547,51 eura.


Rad volonterskog servisa financijski je podržan od strane Europske unije kroz Europski socijalni fonda u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.
Program volonterskog centra (su)financiran od strane Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.


Mreža udruga Zagor
Trg svete Jelene 6
49210 Zabok
Tel.: 049.222.635
Mob.: 091.222.6350
mreza@zagor.info, www.zagor.info
volontirajmo@zagor.info
volontirajmo.zagor.info
F: VolontirAJMO, T: @zagorinfo

 

Radno vrijeme:

Vrijeme za rad s korisnicima je svaki radni dan od 9 do 14 sati i prema dogovoru.

Mreža udruga Zagor je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge