Marijana Brcko: Rusija volontersko iskustvo

Oduvijek sam željela putovati, no vjerovala sam da se na putovanje ide s nekim – prijateljem, članom obitelji, s bilo kim samo ne sam. Kako sam u to vrijeme bila studentica, većina mojih prijatelja nije imala želje za putovanjima ni financijskih mogućnosti. Vjerovali su da su putovanja izuzetno skupa.

U otprilike slično vrijeme počela sam pratiti rad Volonterskog centra Zagreb te se upoznala s pojmom „međunarodni volonterski kamp.“ Ideja da putujem i volontiram istovremeno, toliko me oduševila da sam ubrzo bila u potrazi za kampom kojem ću se, tog ljeta 2014., pridružiti.

Za prvo volontersko iskustvo morate odabrati kamp na europskom području. Kada sam shvatila da je i Rusija uključena u ponudu nije bilo nikakve dvojbe kuda idem.

Odabrala sam kamp Sodrujestvo u kojem su strani volonteri rusku djecu učili engleski te svoj materinji jezik, uz razne druge aktivnosti poput osmišljavanja predstava, organiziranje sportskih igara, pjevačkih natjecanja...

Sodrujestvo se nalazilo na području između Chuvashe i Mari republike, za koje do tada nikada čula nisam. Bilo je smješteno na jezero usred šume, a osim mene i ruskih volontera, tamo su bili i volonteri iz Belgije, Italije, Francuske, Njemačke i Nizozemske.

Ovakvi vas kampovi, ako si date priliku, mogu predivno zbližiti s ljudima koje inače nikada ne biste sreli. Omogućuju vam da bolje ovladate drugim jezikom, da se priviknete na drugačije uvjete života od onih na koje ste navikli te vas čine fleksibilnijima i spremnijima za kompromis sa ljudima koje znate tek neko kratko vrijeme. Takve vam situacije pomažu da se osamostalite, pronađete tko ste doista vi, da vidite da postoje i drugačiji načini. Kampovi vas mogu dovesti u nove situacije i otkriti vam skrivene talente. Mogu vam pomoći da postanete tolerantnije i velikodušnije osobe. Pomažu vam srušiti predrasude. A ako ste kao ja, omogućuju vam da spoznate da sami možete ići onkraj svijeta i da, bez obzira gdje dođete, uvijek možete pronaći prijatelje.

Prijatelje koji će se zbog vas probuditi u 6 ujutro samo kako bi vas još jednom ispratili jer ste prvi koji, zbog prijevoza, morate otići iz kampa. One koji će vas sljedeće godine posjetiti u vašoj domovini. One s kojima ste i nakon šest godina u kontaktu.

Kampovi vam mogu toliko toga pružiti, a nadasve predivne uspomene.

Uz to, omogućuju vam da putujete povoljnije. Naime, meni je Rusija za vizu, zbog toga što sam bila volonter, bila u potpunosti besplatna, a za vrijeme trajanja kampa imate osiguran smještaj i hranu za koji u Hrvatskoj plaćate nisku cijenu. Naime, vi svojim novcem osiguravate da volonter koji dolazi u Hrvatsku, ima besplatan smještaj i hranu, dok vaš smještaj i hranu plaća volonter iz zemlje u koju putujete. Fora, zar ne?

Ako želite putovati, tragate za novim iskustvom, želite steći prijatelje iz drugih zemalja ili biste voljeli raditi na projektima poput promatranja kitova na Islandu, organiziranju festivala u Portugalu ili biste željeli pomoći u očuvanju dvoraca u Češkoj, međunarodni volonterski kampovi su odličan odabir za vas.

Autorica: Marijana Brcko


Rad volonterskog servisa financijski je podržan od strane Europske unije kroz Europski socijalni fonda u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. i MInistarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Više informacija o projektu:
Mreža udruga Zagor
Trg svete Jelene 6
49210 Zabok
Tel.: 049.222.635
Mob.: 091.222.6350
mreza@zagor.info, www.zagor.info
volontirajmo@zagor.info
volontirajmo.zagor.info
F: VolontirAJMO, T: @zagorinfo

Mreža udruga Zagor je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge