Međunarodni kampovi u Hrvatskoj

Godinama se međunarodni kampovi održavaju u Hrvatskoj, u suradnji Volonterskog centra Zagreb te organizacije Service Civil International. Cilj kampova jest podrška lokalnim zajednicama uz pomoć međunarodnih volontera.

Neki od kampova organiziraju se godinama. Ova je godina te sve što je sa sobom donijela, onemogućila održavanje međunarodnih kampova, kako u Hrvatskoj, tako i u svijetu, no zato je lijepo prisjetiti se kampova održanih u 2019. godine.

U 2019. godini održana su 4 međunarodna volonterska kampa na kojima je sudjelovao 21 volonter.

Prvi kamp 2019. godine održan je u Križevcima pod nazivom United in art and sport 2019, a održao se od 1. do 12.7.2019. u organizaciji Volonterskog centra Link.

Cilj volonterskog kampa bio je ponuditi djeci zanimljive i korisne aktivnosti u Križevcima tijekom ljetnih praznika. Volonteri su bili zaduženi za osmišljavanje i provedbu radionica te predstavljanje svoje kulture. Volonteri su različitim kreativnim i sportskim radionicama motivirali djecu da upoznaju nove kulture, razvijaju, doživljavaju umjetnost kao ljudsku djelatnost koja je zajednička svim kulturama, koja ne poznaje granice i povezuje sve u veselju stvaranja.

Drugi kamp u 2019. godini održan je u Supetru pod nazivom Voluntary camp in Supetar - Summer for children od 16. do 26.7.2019. u organizaciji Dječjeg doma Sv. Ana iz Vinkovaca.

Aktivnosti za vrijeme volonterskog kampa bile su usmjerene na organizaciju slobodnog vremena djece iz Dječjeg doma Sv. Ana u Vinkovcima koja ljetne praznike provode u odmaralištu u Supetru na Braču. Volonteri su pripremili i provodili radionice različitih tema (zaštita okoliša, recikliranje, kreativne radionice – glazbene, plesne, kazališne te sportske aktivnosti) te provodili vrijeme s njima na plaži i time djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi obogatili ljetni odmor na zabavan i edukativan način.

Treći kamp održao se u Kutini pod nazivom Active summer for kids “Kutina 2019” u razdoblju od 10. do 25.8.2019. u organizaciji udruge KOMA.

Volonteri su organizirali likovne, jezične, sportske, dramske, filmske, glazbene, plesne i ostale kreativne radionice za djecu i mlade na području grada Kutine u dobi od 5 do 18 godina. Uz pomoć lokalnih volontera, međunarodni volonteri su koristeći vlastita znanja i vještine s djecom radili na razvoju njihovih potencijala. Održavanjem volonterskog kampa omogućeni su kreativni i edukativni sadržaji djeci koja školske praznike provode u gradu.

Četvrti kamp održan je u Bedekovčini pod nazivom Following the path of friendship u razdoblju od 17. do 26.8.2019. u organizaciji Odgojnog doma Bedekovčina.

Cilj kampa bio je doprinjeti osobnom rastu i razvoju korisnika Odgojnog doma Bedekovčina i poludnevnog boravka. Kroz održavanje kampa u instituciji promovira se volonterstvo i aktivni angažman u zajednici, ali i teži većem „otvaranju“ institucije i povezivanju s lokalnom zajednicom, volonterima i drugim organizacijama. Volonteri su bili zaduženi za pripremu, realizaciju i sudjelovanje u aktivnostima koje uključuju rad s djecom osnovnoškolske dobi i adolescentima (u dobi od 7 do 18 godina).

Iako se međunarodni kampovi nisu uspjeli održati ove godine, ovo kratko prisjećanje pokazuje koliko su kampovi bitni za lokalne zajednice, posebice za djecu te njihovo iskustvo, komunikaciju i upoznavanje s novim vještinama te mogućnostima. Nadamo se kako će sljedeća godina omogućiti daljnje djelovanje udruga, njihov odgovor na potrebe lokalnih zajednica, dolazak stranih volontera te stvaranje međunarodnih prijateljstava.

Autorica: Marijana Brcko


Rad volonterskog servisa financijski je podržan od strane Europske unije kroz Europski socijalni fonda u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. i MInistarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Više informacija o projektu:
Mreža udruga Zagor
Trg svete Jelene 6
49210 Zabok
Tel.: 049.222.635
Mob.: 091.222.6350
mreza@zagor.info, www.zagor.info
volontirajmo@zagor.info
volontirajmo.zagor.info
F: VolontirAJMO, T: @zagorinfo

Mreža udruga Zagor je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge